Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2019 15:21 - Моята прекрасна СУ и think tanks 4
Автор: krystev Категория: Бизнес   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Моята прекрасна СУ и think tanks 4

 

 

Мозъчните вълни представляват модели на електрическа активност, чрез които мозъкът върши своята работа. Разпространяват се в отделни части на мозъка, като обхващат групи от нервни клетки. Могат да се наблюдават измерват и изследват чрез електроенцефалограф (ЕЕГ).

Мозъчните вълни се различават по своята честота в Hz (трептения в секунда) и амплитуда mV (големина на електрическото напрежение, което се образува при изпращането на нервните импулси).

Мозъчните вълни обичайно се групират в 4 различни категории съобразно честотата им : Бета, Алфа, Тета и Делта.

Всяка една от тези категории съответства на специфичен тип активност на кората на главния мозък и ниво на осъзнатост, като будно внимание, спокойствие и релаксация, сънуване или дълбок сън.

 

Прието е с ДЕЛТА да се обозначават мозъчни вълни, обхващащи честотния диапазон от 1 до 4 Hz. Те са излючително важни за оздравителните процеси и имунната система и са най-характерни за състоянието на дълбок сън. По време на ДЕЛТА активност мозъкът и тялото ни са в състояние на абсолютна почивка и мозъка игнорира информацията от външният свят. В този момент се отделят биохимичните вещества мелатонин и хормон на растежа, които са отговорни за качествената почивка и възстановяване на организма.

 

С ТЕТА се обозначават мозъчни вълни с честоти между 4 и 8 Hz. Това е междинно състояние в което човек се намира между будността и съня. Малко преди заспиване и малко преди събуждане. Тета вълните се появаяват и в хипнотичните състояния на съзнанието, медитация, духовен транс, при бързите движения на очите по врема на сън (REM).

Тези мозъчни вълни са пряко свързани с вътрешната обработка на информация от страна на мозъка и съответно с неговите дълготрайни паметови функции. Те се свързват и с интуицията и креативността на човек.

Когато мозъкът ни работи в ТЕТА режим се отделят различни биохимични вещества като ацетилхолин (пряко свързан с интелекта и др.), ендорфини (вещества участващи при контрола над болката и удоволствието), хормон на растежа (свързан с възстановителните процеси и имунната ни система).

 

С АЛФА се обозначават мозъчните вълни с честоти между 8 и 13 Hz. Те се появяват по време на сензорен покой (например когато очите са затворени), физическа и интелектуална релаксация, медитация (утихване на ума), при което все още сме будни.

Алфа мозъчните ритми са придружени от чувства на умиротворение, чувство на добруване, усещане за затопляне на стъпалата и дланите. Ако успеем да доведем тялото и съзнанието си в това състояние то това води до подобрение на съня, подобрение в способността за учене и работоспособността. Намаля се тревожността и се укрепват функциите на имунната система. Това са мозъчните вълни свързани с активната почивка и отпускане в будно състояние. Когато присъстват АЛФА ритми ние сме будни, но не сме насочени и не обработваме активно информация от външният свят. Някои хора дори споделят, че „изключват“ мисълта си в тези състояния.

По време на АЛФА активност в тялото се отделят биохимичните вещества като серотонин, който е свързан с доброто настроение, съня и храносмилането ни, както и ендорфини свързани с удоволствието и потискането на болковите ни усещания. Прекалено ниска АЛФА активност в определени области на мозъчната кора са свързани с различни проблеми с настроението и болки в тялото. Прекалено високата активност от този тип пък от друга страна може да създава затруднения с вниманието ни. АЛФА вълните са нещо като мост между външният свят и подсъзнанието ни.

 

БЕТА мозъчните вълни са бързи, с ниска амплитуда и с честота от 14 до 40 Hz. Те се произвеждат нормално, когато човек е в будно състояние на съзнанието. Те съответстват на активностите, които ние осъществяваме докато извършваме най-разнообразни задачи. Бета диапазонът се подразделя на 3 подгрупи – бета вълни с ниски, средни и високи честоти. Съответно състоянията на вниманието, които кореспондират на тези 3 подгрупи са (1) релаксирано и заинтересувано внимание , (2) тясно насочено навън обективно внимание и  (3) тревожност, гняв, стрес и интензивно отделяне на стресови хормони, други интензивни емоции.

Бета мозъчните вълни, са пряко свързани с будността на мозъка и неговите висши интелектуални качества. Това са процесите на активно внимание, памет и мислене. По време на БЕТА активност мозъка ни е ангажиран с решението на конкретни задачи включвайки техните детайли. Така тези мозъчни вълни са свързани и с активното решаване на различни проблеми от заобикалящата ни среда. Това е състоянието на мозъка ни, когато е „обърнат“ навън към заобикалящата ни среда и реалност. Може да добавим, че БЕТА вълните са свързани със сложните рационални, аналитично-логически процеси. Това са състояния на ангажираност с конкретни стимули, които изискват конкретни решения. БЕТА активността е пряко асоциирана с активното учене, прагматичното решение на различни ситуации. Когато тези вълни са в действие, нервната ни система отделя различни възбудни вещества, включително и допамин (свързан с контрола над тялото, удоволствието и интелекта). Ниски мощности на БЕТА в определени места на мозъчната кора корелират с проблеми на вниманието незрялост, и дори поражения на мозъчната тъкан. Към тях могат да се включат и разстройства като хиперактивност с дефицит на вниманието и специфични образователни затруднения. Прекалено високи мощности на БЕТА могат да водят до свръхвъзбуда и съответно да активират стресовите механизми на нашият организъм. В тези моменти се активират бързите БЕТА2 вълни. БЕТА са в групата на бързите мозъчни вълни свързани с висок разход на енергия което води до бърза умора.

БЕТА2 (високи БЕТА) вълни – Тези мозъчни вълни са пряко асоциирани с механизмите на физически и психологичен стрес. БЕТА2 активност означава свръхангажиран мозък, изострени сетива, възбуда и готовност на нервната система за незабавно действие. Стресът също е наричан още механизъм на „борба или бягство“. В този момент мозъкът ни отчита непосредствена заплаха за организма и неговото благополучие, и задейства всичките си ресурси за справяне с тази заплаха по един или друг начин. За наше нещастие чисто физиологично нервната ни система понякога не може да прави разлика кога тези опасности са реални (например ако ни нападне куче) или по-скоро са на психологично ниво (конфликти с близки хора или провал свързан с работата ни). Телесно организмът ни реагира по сходен начин и в двата случая. Когато действат тези ритими тялото отделя адреналин, норадреналин и кортизол, които подготвят тялото за действие, но имат и своите негативни ефекти върху имунната ни система, особено когато се задържат в големи количества, и в рамките на дълъг период от време. БЕТА2 с големи мощности в определени места на мозъчната кора са свързани с множество проблеми като: хроничен стрес; тревожни състояния, безпокойство и телесна свръхвъзбуда, гняв и импулсивност и множество други дисфункции. Това са състояния, в които централната нервна система и тялото харчат огромни количества от енергийният си запас, и така при дълги периоди на действие носят рискове за нашето здраве.

 

Мозъчни вълни с честота от 40 Hz са т.нар. гама вълни.

 

http://neurotrening.com/%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8/

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krystev
Категория: Бизнес
Прочетен: 185947
Постинги: 62
Коментари: 47
Гласове: 112
Архив